Miód wielokwiatowy 1kg

Miód wielokwiatowy 1kg

Poniżej przedstawiamy szczegółowy podział i opis miodów wielokwiatowych.

Więcej szczegółów


25,00 zł

Stan: Tego produktu brak w magazynie


Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

Program lojalnościowy Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 2 punktów może być zamienione na jeden bon o wartości 0,40 zł.


Miód wielokwiatowy wiosenny najogólniej mówiąc składa się z odwodnionego nektaru wiosennych kwiatów. Po zimie pszczoły są wręcz  spragnione nowego, świeżego pokarmu i  jeśli pozwala na to pogoda wyszukują każdego już kwitnącego w okolicy kwiatka.

Jednymi z pierwszych kwitnących roślin, które kwitną już w marcu i kwietniu są : przebiśniegi i  krokusy znane z przydomowych ogródków ( ze względu na niskie temperatury powietrza  pszczoły rzadko kiedy mogą obficie pozyskać z nich nektar ).

W skład wiosennego miodu wielokwiatowego często wchodzi również nektar kwitnącego klonu i wierzby. Drzewa te jako jedne z pierwszych zaczynają kwitnienie jednak wiosenna kapryśna pogoda bardzo często uniemożliwia pszczołom w pełni pozyskanie cennego nektaru.

Miesiąc kwiecień rozpoczyna również kwitnienie niektórych drzewek i krzewów owocowych np. wiśni oraz krzewów czarnej porzeczki.

 Miesiąc maj zapewnia pszczołom wiele pożytku ponieważ rozpoczyna kwitnienie wszelkiego rodzaju krzewów i drzewek owocowych: śliw, grusz, jabłoni itd. Na łąkach i w przydomowych ogródkach gospodyń zaczynają kwitnąć wszelkiego rodzaju kwiaty, które są chętnie oblatywane przez pszczoły. W trawie masowo pojawia się kwitnący na żółto mniszek lekarski- ulubieniec pszczół ze względu na pozyskiwany żółty pyłek.

Z pszczelarskiego doświadczenia wiemy , że wiosenny miód wielokwiatowy najlepiej wykręcić tuż przed kwitnięciem rzepaku rozpoczynającym się w drugiej połowie maja, ponieważ nektar rzepakowy nadaje miodowi charakterystyczny smak i zapach. Poza tym miód rzepakowy uznawany jest już za miód odmianowy.

Wiosenny miód wielokwiatowy w stanie płynnym ma jasną, słomkową barwę, przyjemny zapach kwiatów i wosku oraz intensywnie słodki smak. Miód ten charakteryzuje się tym, że bardzo szybko ulega krystalizacji, nawet w ciągu kilku tygodni od miodobrania. Wynika to z tego, że zawiera on szczególnie dużą ilość cukrów prostych: glukozy i fruktozy, które sprawiają, że wiosenny miód wielokwiatowy najczęściej spotyka się w postaci skrystalizowanej. Skrystalizowany wiosenny miód wielokwiatowy ma przeważnie jasną, kremową lub jasnoszarą barwę.

 

Miód wielokwiatowy letni występujący na początku lata w miesiącach czerwca i lipca to miód o ciemniejszej niż wiosenny miód wielokwiatowy, herbaciano złocistej  barwie. Ten miód posiada intensywniejszy zapach. Smak miodu wielokwiatowego letniego jest uzależniony od kwitnących roślin miododajnych występujących w pobliżu pasieki. Trzeba jednak stwierdzić, że miód wielokwiatowy letni ma intensywniejszy i bardziej wyrazisty smak niż miód wielokwiatowy wiosenny. Letni wielokwiat również wolniej się krystalizuje w porównaniu z wiosennym wielokwiatem a po skrystalizowaniu zmienia kolor na jaśniejszy. Miody z pełni lata posiadają większą ilość fruktozy, olejków eterycznych, enzymów, biopierwiastków i innych cennych związków chemicznych. Dodatkowym ciekawym składnikiem letniego miodu wielokwiatowego może być domieszka spadzi z drzew liściastych lub iglastych. Powodem tego mogą być korzystne warunki atmosferyczne dla wystąpienia spadzi (odpowiednia wilgotność i temperatura powietrza). Pszczoły znane ze swojej pracowitości nie przepuszczą żadnej okazji do zebrania wartościowego pożytku dzięki czemu w letnim miodzie wielokwiatowym możliwe jest wyczucie charakterystycznego smaku i aromatu spadzi.

Miód wielokwiatowy letni może posiadać również domieszkę nektaru roślin miododajnych, z których pszczelarze pozyskują miody odmianowe( oczywiście o ile takie występują w pobliżu pasieki), np:

  • nektar robinii akacjowej kwitnącej na początku czerwca daje miód akacjowy- delikatny w smaku miód korzystnie wpływający na schorzenia przewodu pokarmowego i moczowego
  • nektar lipy szerokolistnej kwitnącej na przełomie czerwca i lipca daje miód lipowy- aromatyczny miód doskonały w walce z przeziębieniami i grypą,

 

  • nektar facelii błękitnej kwitnącej w lipcu daje miód faceliowy- rzadko spotykany, bardzo smaczny kwaskowaty miód wspomagający leczenie chorób wątroby i układu pokarmowego,
  • nektar gryki zwyczajnej kwitnącej w lipcu daje miód gryczany- ciemny miód o ostrym zapachu i charakterystycznym dla niego smaku.

 

 

 

W tych letnich miesiącach zaczyna kwitnąć wiele krzewów np. maliny, śnieguliczka lecz także wiele roślin łąkowych, takich jak koniczyna, chaber bławatek, wyka, łubin, nostrzyk żółty oraz wiele innych bylin, które  chętnie są oblatywane przez pszczoły. Koniec lata to okres kiedy kwitnie coraz mniej roślin miododajnych oraz czas gdy pszczoły intensywniej  przygotowują się do zimy w związku z czym szukają każdego wartościowego nektaru. Pod koniec lipca i miesiącu sierpniu kwitnie słonecznik, różne odmiany nawłoci, bluszcz oplatający płoty i budynki, dynia zwyczajna oraz wrzos. Ta ostatnia roślina daje miód odmianowy wrzosowy- drogi ale wyjątkowy, cenny i zdrowy miód. Z racji tego, że kępki wrzosu są piękną ozdobą przydomowych ogródków z której coraz częściej korzystają Panie domu, nektar wrzosu również może wystąpić w letnim miodzie wielokwiatowym. Pszczoły nim na pewno nie wzgardzą i chętnie skorzystają z jednego z ostatnich pożytków w sezonie.

Jak sami z pewnością Państwo zauważyli miód wielokwiatowy letni to miód wysoce zróżnicowany i bogaty w wartościowe składniki z różnorodnych roślin miododajnych. Jest on również ceniony ze względu na swoje właściwości lecznicze.

 

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE MIODU WIELOKWIATOWEGO:

 

Miód wielokwiatowy to najpopularniejszy miód spożywany przez naszych rodaków co nie znaczy , że najmniej wartościowy. Ze względu na to, że jest to miód pozyskany przez pszczoły z nektaru najróżniejszych roślin jest bogaty w różnorodne wartościowe naturalne składniki korzystnie wpływające na nasz organizm. Właściwości zdrowotne miodu wielokwiatowego opiszemy Państwu zgodnie z podziałem na miód wielokwiatowy wiosenny i miód wielokwiatowy letni.

Miód wielokwiatowy wiosenny to miód wyjątkowo bogaty w cukry proste, głównie glukozę ale także fruktozę. Ta wysoka zawartość naturalnych cukrów prostych bardzo korzystnie wpływa na leczenie chorób układu krążenia. Glukoza zawarta we wczesnym miodzie wielokwiatowym jest naturalna i świetnie przyswajalna przez organizm, dzięki temu doskonale odżywia mięsień sercowy. Miód wiosenny wielokwiatowy stosowany regularnie może służyć również zapobiegawczo chorobom serca, naczyń wieńcowych, miażdżycy. Cukry proste występujące w nim, korzystnie wpływają również na wątrobę i jej funkcje detoksykacyjne. Miód ten działa również wspomagająco w leczeniu chorób wątroby i woreczka żółciowego. Warto również spożyć jego zwiększoną dawkę przy silnym przemęczeniu fizycznym i umysłowym ponieważ szybko wchłaniająca dawka cukrów prostych  błyskawicznie doda energii wyczerpanemu organizmowi. Dlatego zachęcamy Państwa spożyć dużą łyżkę wiosennego miodu wielokwiatowego zamiast wysoce przetworzonych produktów takich jak batony czy inne słodycze.

Miód wielokwiatowy letni przez wielu specjalistów jest szczególnie polecany dla osób cierpiących na alergie pyłkowe i uciążliwe dolegliwości związane z alergią sezonową (katar sienny, alergiczny nieżyt nosa, łzawiące, swędzące i opuchnięte powieki itd.). Wynika to z tego , że miód wielokwiatowy letni zawiera nektar ale także pyłek kwiatowy różnorodnych roślin oraz cząsteczki kurzu występujące w okolicy- substancje uczulające. Dzięki temu pacjent wraz z miodem spożywa naturalne alergeny, co powoduje , że w organizmie chorego wytwarzają się przeciwciała. Warto jednak dodać , że tego rodzaju leczenie może wykazać wysoką skuteczność tylko i wyłącznie gdy alergik będzie pod kontrolą lekarza specjalisty.

Letni miód wielokwiatowy bogaty jest w naturalne enzymy, biopierwiastki i składniki wykazujące aktywność antybiotyczną, które wzmacniają i przygotowują organizm do walki z jesiennymi spadkami odporności i przeziębieniami. 

Jak wykazaliśmy MIÓD WIELOKWIATOWY z pełni lata może zawierać nektar takich roślin jak akacja, chaber bławat, lipa, gryka, facelia czy innych rosnących w pobliżu pasieki roślin. Dzięki temu miód wielokwiatowy letni może korzystnie wpływać na wspomaganie leczenia na przykład chorób układu moczowego, pokarmowego, czy układu krwionośnego. Warto jednak dodać , że dla uzyskania najlepszego efektu ten oraz każdy inny rodzaj miodu należy spożywać regularnie, profilaktycznie, najlepiej codziennie w niedużych ilościach.

Miód wielokwiatowy letni warto również stosować nie tylko doustnie ale także zewnętrznie, na skórę lub włosy. Maseczki, peelingi, kąpiele zrobione domowymi metodami świetnie odżywią i nawilżą skórę a włosom dodadzą blasku. W dodatku takie domowe miodowe SPA odpręży i odstresuje po napiętym dniu.

  • Waga 1kg

Brak komentarzy klienta.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze. Proszę sie zalogować.

Koszyk  

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Realizuj zamówienie