Miód akacjowy 1kg

Miód akacjowy 1kg

Miód akacjowy w postaci płynnej posiada kolor słomkowy lub całkowicie przezroczysty, natomiast po skrystalizowaniu staje się kremowy lub biały. Dzięki większej zawartości fruktozy posiada bardzo intensywnie słodki smak. Łasuchy, które od razu połakomiły się zjeść dużą ilość miodu akacjowego przekonały się, że kończy się to „drapaniem” w gardle.



Więcej szczegółów


27,00 zł

Stan: Tego produktu brak w magazynie


Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

Program lojalnościowy Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 2 punktów może być zamienione na jeden bon o wartości 0,40 zł.


Z doświadczenia wiemy, że miłośnicy miodów najbardziej preferują go w postaci płynnej. W związku z tym, takim smakoszom polecamy właśnie miód akacjowy, który ze względu na swój specyficzny skład chemiczny dość powoli się krystalizuje i w postaci półpłynnej pozostaje nawet kilka miesięcy.  Wolniejszy proces krystalizacji spowodowany jest tym, że miód akacjowy zawiera większą niż inne miody ilość fruktozy- cukru prostego występującego między innymi w owocach i nektarze kwiatowym.

 Zdarzają się jednak sezony kiedy to zgłaszają się do nas klienci z następującym pytaniem: „Dlaczego miód akacjowy skrystalizował mi się już po miesiącu albo dwóch skoro w innych latach był płynny o wiele dłużej?”

W sytuacji tej nie ma nic niepokojącego i wcale nie świadczy to o tym , że miód jest zafałszowany przez pszczelarza cukrem. Odpowiedzi na to pytanie można jedynie poszukać w samej przyrodzie. Jak już wspomnieliśmy warunki pogodowe podczas kwitnienia akacji mają duży wpływ na wielkość zbioru miodu akacjowego. Czynniki pogodowe takie jak nasłonecznienie lub jego brak, wilgotność i temperatura powietrza mogą sprawić, że w każdym roku miód może mieć nieco inny skład chemiczny wpływający na powolniejszy lub szybszy proces krystalizacji. Innym bardzo istotnym i raczej niezależnym od pszczelarza czynnikiem jest to czy w pobliżu pasieki ( ta sytuacja raczej się tyczy pasiek stacjonarnych i przydomowych) znajdują się jakieś inne źródła pożytku pszczelego np. przydomowe ogródki kwiatowe bądź pola kwitnącego rzepaku, który jak wiadomo bardzo szybko się krystalizuje. Pszczoły mogą nanieść do ula nieco innego nektaru, który w konsekwencji również może wpłynąć na szybsze skrystalizowanie się miodu akacjowego. Zauważyliśmy również, że zdarzają się sezony kapryśne jeżeli chodzi o pogodę a dokładniej mówiąc: rozkwitnięcie rzepaku na skutek chłodnej wiosny się opóźnia i praktycznie nakłada na naturalne kwitnienie robinii akacjowej. Skutek tych anomalii jest taki( zakładając oczywiście , że obydwa pożytki występują w okolicy pasieki), że pszczółki noszą do uli jednocześnie nektar rzepaku i akacji stwarzając miód akacjowo- rzepakowy, nie mniej zresztą smaczny:).

 

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE MIODU AKACJOWEGO:

Miód akacjowy poza swoimi walorami smakowymi jest również prawdziwym leczniczym dobrodziejstwem. Stosując go regularnie możemy poprawić swoje zdrowie i złagodzić różne uporczywe dolegliwości.  

Miód ten stosuje się przy zaburzeniach trawienia, skurczach, zapaleniach żołądka i jelit, nadkwasocie, refluksie, wzdęciach. Warto go uwzględnić w diecie kiedy zmagamy się z nadżerkami czy wrzodami żołądka lub dwunastnicy, ponieważ korzystnie wpływa na regenerację uszkodzonych tkanek.

Miód akacjowy wspomaga leczenie chorób zapalnych i bakteryjnych nerek, zapaleń cewki moczowej, czy bolesnych zapaleń pęcherza i całego układu moczowego, działa moczopędnie.

 Wykazuje lekkie działanie uspokajające, dlatego warto go spożywać przy bezsenności (np. dodając miód akacjowy do ciepłego mleka).

Ze względu na jego specyficzny skład chemiczny, tzn. dużą zawartość naturalnego cukru prostego fruktozy, miodem akacjowym mogą słodzić osoby z lekką cukrzycą. Warto jednak zasięgnąć dodatkowej rady u swojego lekarza specjalisty, ponieważ każdy organizm jest inny a przypadek chorobowy indywidualny.

Miód akacjowy warto również stosować w stanach silnego wysiłku fizycznego czy umysłowego, ponieważ dodaje szybkiego zastrzyku naturalnej energii i wzmacnia osłabiony organizm. Na rynku farmakologicznym jesteśmy zasypywani różnymi „cudownymi” środkami i suplementami, które w stanach silnego wysiłku umysłowego, np. przed ważnym egzaminem mają wspomóc koncentracje i pamięć. Należy pamiętać o zdrowym rozsądku i o tym, że żadne chemiczne środki wyprodukowane przez człowieka nie zastąpią naturalnych produktów pochodzących z przyrody.

  • Waga 1kg

Średnia ocena

Średnia:
smak
jakość
dostawa produktu
Od Tytuł Komentarz
2013-09-09 Zbigniew G. Nektar z akacji Prawie przezroczysty i trudno krystalizują-cy, przy nakładaniu na pieczywo tak pięknie, w sposób naturalny, spływa z łyżeczki "pajęczą nicią".
Smak subtelnej słodyczy i taki sam subtel-ny zapach kwiatów kwitnącej akacji. Pycha!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze. Proszę sie zalogować.

Koszyk  

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Realizuj zamówienie